Supry – gruzińskie uczty

Gruzja to kraj piękny, a jego mieszkańcy to ludzie słynący ze swej ogromnej gościnności. Każdy, kto choć raz miał okazję gościć w domu Gruzina, pytany o swoje wspomnienia z uśmiechem rozpoczyna historię o suprach – gruzińskich ucztach. Syto zastawiony stół, znakomita, radosna atmosfera, Tamada pełniący rolę gospodarza, przepyszne chinkali i chaczapuri oraz porywające toasty to tylko najważniejsze z elementów supry.

Dlaczego poprzestawać na wspomnieniach i opowieściach? Również w Polsce można przynajmniej w części odwzorować klasyczną gruzińską ucztę. „Most do Gruzji” ma już za sobą trzy takie kulinarne spotkania. Przy pomocy zaprzyjaźnionych studentów z Gruzji oraz wykorzystując własne doświadczenia przygotowaliśmy gruzińskie dania: wspomniane chaczapuri i chinkali, adżapsandali, plawi oraz mczadi, dania z bakłażanów, orzechów lub fasoli. Kuchnia z Południowego Kaukazu również w Krakowie może smakować wybornie 🙂