Giorgi Maglakelidze – Tajemnice gruzińskiego smaku – spotkanie z autorem i promocja książki

Serdecznie zapraszamy na spotkanie z Giorgim Maglakelidze i prezentację jego najnowszej książki „Tajemnice gruzińskiego smaku”.

Niech najlepszym zaproszeniem będzie to, co autor pisze o sobie w notce biograficznej nowej książki:
„Urodziłem się w Tbilisi w Gruzji we włoskim podwórku gdzie instytucja mamusi jest na głównej pozycji, więc do 16 roku życia jadłem dania przygotowane przez mamę, przeważnie to dania z bakłażana na 1001 sposobów, potem już gotowałem sam bo zacząłem pracować. Codzienne rano koło 6.30 po takich podwórkach chodziła osoba i krzyczała Maconi, Maconii to była pani, która miała małego osiołka załadowanego naturalnym zsiadłym mlekiem, z każdego balkoniku spuszczali w koszyczkach na lince puste półlitrowe szklane słoiki z pieniędzmi, a dostawali pełne i wciągali je z powrotem do mieszkania. Potem przychodził pan z metalową płaską taczką i krzyczał sazamtro, neswi, sazamtro. To był pan, który sprzedawał arbuzy i melony, jak kupowałem arbuz to wtedy pan mi pozwalał przejechać się do domu na taczce, aż do drzwi podwoził, ale była frajda. Raz w tygodniu z Mamą jechałem na bazar gdzie były przywożone z różnych gospodarstw domowych naturalne produkty. Mięso można było dotknąć palcem, jak szybko wracało do
kształtu to był znak że świeże, sery sulguni typu mocarella można było spróbować i potem kupić, owoce mogłem skosztować i potem kupić nie było problemów, do dziś pamiętam smaki Gruzji, to zapach unoszących się w powietrzu różnych przypraw, kiszonych warzyw jak czosnek, papryka, kapusta, związane w natkę pietruszki, estragonu, fioletowej bazylii, koperku, gwar bazaru i targujących ludzi. od 17 lat mieszkam w Polsce i gotuję dla rodziny, dla siebie i dla gości dania przeważnie gruzińskie. Na początku trudno było odnaleźć odpowiedniki gruzińskich produktów, ale z czasem wszystko udało się. Jestem autorem książek: „Gruzja Przewodnik Reportażowo Kulturowy”, „Rozmówki polsko gruzińskie”, „Rozmówki angielsko gruzińskie”, „Toasty Gruzińskie”, „Tajemnice Gruzińskiego smaku”; mam uprawnianie pilota wycieczek po Gruzji, prowadzę stronę www.gruzja-przewodnik.pl, organizuję wieczory gruzińskie oraz warsztaty kuchni dla chętnych jak i na kanale YouTube. Jestem miłośnikiem Gruzji z krwi i kości oraz smakoszem swojej kuchni. Zapraszam serdecznie na ucztę ducha toastami i winem a dla ciała daniami gruzińskimi.”

Zapraszamy!

Niedziela, 11.03.2018, godz: 12:00,GMT – Georgian Wine&Art Gallery, ul. Bytomska 23, 30-075 Kraków

Link do wydarzenia: Facebook